October 25, 2017

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

De taal van bewustwording is taal

December 17, 2016

 

In deze tijd van ‘Rode Neuzen’ , ‘Kom op tegen kanker’ en  ‘Vluchtelingencrisis’wordt er geboord naar onze solidariteit en empathie.  Gevoelens die we kunnen beantwoorden wanneer we een bijbdrage leveren aan deze acties maar hoe zit het met het gevoel zelf ? i

Kan je solidariteit en empathie voelen ?

 

Universele gevoelens

Enkele maanden geleden woonde ik een theatervoorstelling bij in een opvangcentrum samen met de vluchtelingen en het steunend publiek.

Het stuk werd door studenten als eindproef in elkaar gestoken.  De jonge toneelspelers beeldden  mythen uit met diverse thema’s. .  Het was een expressieve  voorstelling echter zonder één gesproken woord.   En toch  het publiek lachte op hetzelfde moment  of keken elkaar  betekenisvol  aan.  Mensen die allemaal  een andere taal spraken, begrepen  de uitbeelding van liefde, geboorte, dood, overspel, materialisme, geluk en hoop.

 

Het theaterstuk maakte me  bewust wat  het woord ‘universeel’ kan betekenen.  

Taal

Taal  bestaat in vele vormen.

Geschreven taal, gesproken taal, beeldtaal, lichaamstaal, allerlei kunstvormen… maar veelal  roept taal  als eerste gedachte,  onze spreektaal op omdat taal verbindt je met anderen door middel van een gesprek.  Taal verbindt je  ook met jezelf door middel van je innerlijk gesprek.

Na de voorstelling spraken we met een Irakees vluchteling.  Hij vluchtte samen met zijn vrouw.  Hij vertelde ons hun verhaal over de bange donkere overtocht , de angst van de opvarenden, de reis naar  België. … Ze zouden binnenkort een kindje krijgen.   

Mijn innerlijk gesprek :  ‘Een kind  in deze omstandigheden ? ‘ en ik stel hen de vraag. 

Ja het geeft ons hoop om opnieuw te kunnen beginnen  en moed om   verder te kunnen gaan.

Ik word me bewust dat ik  niet kan voelen wat zij voelen.  Wat ik wel voel is  empathie voor hun gevoel van hoop en een nieuw begin.  Immers ook in andere omstandigheden kan  nieuw leven  dezelfde gevoelens triggeren.

Bewustwordingsproces

Yoga zette mijn proces van bewustwording in gang. Ik kan stil worden en  me laten leiden door mijn adem ipv door emoties.  Een verregaande verdieping dank ik aan mijn opleiding tot critical alignment yoga docent.

Ik word hierin bijgestaan door mijn lichaam omdat deze yogavorm de eenheid tussen mijn lichaam, denken en gevoel gaandeweg herstelt.

Voor mij persoonlijk betekent dat minder geleid worden door mijn emoties.  Het wordt rustiger in mijn gedachtenwereld, minder emotioneel.  Emoties vreten energie.

 

Critical Alignment Yoga keeps me in line with myself and with others.

 

De eenheid in mezelf resulteert in  vertrouwen en maakt  het mogelijk om echt te luisteren naar  wat een ander  me  vertelt.   Ik ben  niet bezig met het antwoord dat ik denk te moeten geven.  Ik wil  de andere niet persé vertellen dat een  vriend of ikzelf iets soortgelijks meemaakte.  Mijn oordeel is van geen tel.   Mijn innerlijk gesprek stelt empathische vragen en zoekt naar de betekenis van het verhaal.

Letters vormen woorden, woorden vormen zinnen en zinnen vormen een verhaal.    

Het verhaal is taal in al zijn facetten en de diepe betekenis ervan is het proces van bewustwording voor de verteller en de luisteraar in welke relatie dan ook…moeder & dochter, vriend & vrieidin, docent & leerling

WANT

de taal van bewustwording is taal.

 

I hope to see you, to get to know you, to inspire you and to be supportive on your way.

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Uitlijning door aansturing & Bewustwording van rugproblematiek

Back & Soul- Alice Nahonlei 78  B2900  Schoten, 0476 96 55 87