De taal van bewustwording is taal


In deze tijd van ‘Rode Neuzen’ , ‘Kom op tegen kanker’ en ‘Vluchtelingencrisis’wordt er geboord naar onze solidariteit en empathie. Gevoelens die we kunnen beantwoorden wanneer we een bijbdrage leveren aan deze acties maar hoe zit het met het gevoel zelf ? i

Kan je solidariteit en empathie voelen ?

Universele gevoelens

Enkele maanden geleden woonde ik een theatervoorstelling bij in een opvangcentrum samen met de vluchtelingen en het steunend publiek.

Het stuk werd door studenten als eindproef in elkaar gestoken. De jonge toneelspelers beeldden mythen uit met diverse thema’s. . Het was een expressieve voorstelling echter zonder één gesproken woord. En toch het publiek lachte op hetzelfde moment of keken elkaar betekenisvol aan. Mensen die allemaal een andere taal spraken, begrepen de uitbeelding van liefde, geboorte, dood, overspel, materialisme, geluk en hoop.

Het theaterstuk maakte me bewust wat het woord ‘universeel’ kan betekenen.

 

Taal

Taal bestaat in vele vormen.

Geschreven taal, gesproken taal, beeldtaal, lichaamstaal, allerlei kunstvormen… maar veelal roept taal als eerste gedachte, onze spreektaal op omdat taal verbindt je met anderen door middel van een gesprek. Taal verbindt je ook met jezelf door middel van je innerlijk gesprek.

Na de voorstelling spraken we met een Irakees vluchteling. Hij vluchtte samen met zijn vrouw. Hij vertelde ons hun verhaal over